veba geceleri

Orhan Pamuk – Veba Geceleri

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Orhan Pamuk’un Hayal gücünün tarihle birleşmesinin bir eseri olan Veba Geceleri adlı romanını inceleyeceğiz. Veba gecelerinde adeta geçmiş zamanda gerçekçi kahramanlar anlatılmış.

Veba Geceleri, Osmanlı tarihinde ortaya çıkan Veba salgınını konu ediniyor. Çokta uzak olmadığımız karantina zorluluklarını, din, halk, bağımsızlık gibi konulara değiniyor.

1901 yılında geçen roman, Osmanlı Devleti’nin 29’uncu vilayeti olan Minger Adasında geçiyor. Minger adası, çok eski bir adadır hatta romanda anlatılan mekanların belirtildiği bir harita dahi bulunur. Tarihi kitapları daha eğlenceli hale getirmek için bu şekilde harita tekniği kullanılıyor.

Adaya ölümcül hızla yayılan Veba hastalığının gelir. Roman da tam olarak bu noktada başlar. Sultan Abdülhamit döneminde başlayan bu salgını kontrol edebilmesi için kimyager Bonkowski Paşa görevlendirilir. Ancak Bonkowski de gizemi çözemez. Kitapta Abdülhamit paşa, V. Murat gibi önemli isimler gerçek olsa da bazı baş kahramanlarımız tamamen hayal ürünüdür.

veba geceleri

Roman’ın ilk sayfasından son sayfasına kadar karantina zorluklarından, dini yozlaşmalardan, halkın karantina kurallarına değil, hoca ve şeyhlerin sözlerini dinlemelerinden dolayı salgın durdurulamamıştır. Ada da yalnızca Türkler, Rumlar ve Mingenliler kalmıştır. Bu kalan kişilerin de durumu oldukça kötüdür.

Doktor Nuri ve Pakize Sultan’ın koruması olarak adaya gönderilen ve önemli biri haline gelen Kolağası Kamil, kitabı okuyanlar tarafından oldukça tartışılan bir karakterdir. Ada da yaşanan karmaşık olayların içinde Kolağası Kamil’in milliyetçiliğinden yansımalar görülmeye başlanır…

Kolağası İmparatorluğa başkaldırır, adanın bağımsızlığını ilan eder. Bu bakımdan Atatürk’e benzediği ve Kolağası’nın Atatürk ve Türk Bayrağına hakaret amaçlı yazdığı iddiasıyla Orhan Pamuk’a soruşturma açılmıştır. Orhan Pamuk ise bu iddiaları reddedip, “Üzerinde beş yıldır çalıştığım Veba Geceleri‘nde imparatorlukların küllerinden kurulan milli devletlerin kahraman kurucularına ve Atatürk’e hiçbir saygısızlık yoktur. Tam tersi, roman bu özgürlükçü ve kahraman önderlere saygı ve hayranlıkla yazılmıştır. Kitabı okuyanların göreceği gibi Kolağası Kâmil halkın sevdiği, her şeyiyle olumlu bir kahramandır.” yanıtını vermiştir.

Veba Gecesi Konusu

Roman sadece Minger Adası ve Osmanlı Devleti‘nin vebaya karşı tutumlarını değil, komşu veya uzak ülkelerin bu salgına nasıl tepki verdiğini, hangi yöntem ve tedbirlerin alındığını, yabancı ülkelerin Minger Adası ve diğer ülkelere karşı tutumlarını da içeriyor. Osmanlı imparatorluğu. “Veba Gecesi“, günümüz yeni taç salgınının yaşadığı uzun karantina süreci ve ülkemizin izolasyonun sağlanmasında karşılaştığı sorunlar gibi önemli bir entelektüel birikimdir. Dolayısıyla akıcı, gerçek dışı unsurları, tarihi yüzü, verdiği dersler ile siyasetten sağlığa, korkudan aşka tüm bir halkın her duygu ve düşüncesine dokunan etkileyici bir kitap.

Bu yazıyı değerlendirmek için tıklayın!
[Toplam: 0 Ortalama: 0]

0
be_enmek
Beğenmek
0
komik
Komik
0
sinirli
Sinirli
0
s_k_c_
Sıkıcı
0
_a_rmak
Şaşırmak
Orhan Pamuk – Veba Geceleri

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Binbir Kitap ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!