Ahmet Ümit'in Elveda Güzel Vatanım Kitabından Alıntılar

Ahmet Ümit’in Elveda Güzel Vatanım Kitabından Alıntılar

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ahmet Ümit Elveda Vatanım kitabıyla bizi yüz yıl öncesine götürüyor. Bugün sizler için Ahmet Ümit’in Elveda Güzel Vatanım Kitabından Alıntıları derledik. Polisiye tarih severlerin hoşuna gideceğiz bir kitap.. Keyifli okumalar

“En mühim mücadele, fikirle yapılandır. Şiddet eninde sonunda onu uygulayana dönen bir bumerangdır.”

“Devletin derinlikleri, toprağın derinliklerinden daha karanlıktır.”

“Biteviye hayal kırıklığına uğrayınca, umut etmeye korkuyor insan. Ama bazen hayat, sen kılını kıpırdatmasan da mutlulukla dolduruyor içini.”

“İnsanoğlu, dünyanın en büyük muammasıdır. İyi manada söylemiyorum, kötü manada da söylemiyorum, bütün o büyük zıtlıklarıyla birlikte söylüyorum. İnsan ruhu, henüz keşfedilmemiş kapkaranlık bir coğrafyadır. Vahşetle şefkat, korkuyla cesaret, nefretle sevgi, mantıkla delilik hepsi bir zihnin içinde hapsedilmiştir. Bazen kendimizi iyi biri zannederiz ama değilizdir, bazen kendimizi sevgi dolu biri zannederiz ama aslında öldürmeye yatkınızdır, zıddı da mümkün tabii.”

“Annemin yüzünü hatırlamaya çalışıyordum; o kadar çok görüntü vardı ki hafızamda…Hep en son görüşmemizdeki an geliyor gözlerimiz önüne. ”Yaşlanmışsın” deyişini hatırlıyordum. ”Yüzünün çizgileri sertleşmiş, bakışın değişmiş. Çok mu çalıştırıyorlar seni evladım…” Boğazım düğüm düğüm olmuştu, hıçkırmamak için kendimi güçlükle tutuyordum. Ama annem yanılıyordu, o zaman değil , asıl şimdi yaşlanmıştım, onu kaybedince, onun tükenmiş incecik bedenini şu toprağın altına gömünce. Evet o zaman yaşlanmıştım işte. Çünkü anneler ölmeden çocuklar büyümezdi.”

“… Evet ilk olarak Almanya ile harbe girmemize karşıyım. Bu ittifak bizi mahva sürükleyecek. Ama sadece Almanya değil İngilizlerle birlikte de harbe girmemize karşıyım. Sizin aptalların anlamadığı hakikat şu: Biz bu harbin tarafı değil hedefiyiz. Evet Memalik-i Osmaniye hepsinin iştahını kabartıyor. Yapmamız icap eden, dünya haritasını değiştirmek isteyen bu açgözlü devletlerin birine yamanmak değil, kendi topraklarımızı korumak için bağımsız bir siyaset gütmekti…”

“O kadar genç, o kadar tecrübesiz, o kadar iyimserdim ki, tarihin, gönlümüze göre akacağına inanıyordum. Elbette olmadı, elbette duvara tosladım. Çünkü tarihin vicdanı yoktu. Çünkü tarih insanları düşünmezdi. Ne insanları, ne aşklarını ne de hayatlarını. Biz, ona yön vermeye çabalasak da, o kendi kafasına göre akmayı sürdürürdü. Ülkeler parçalanmış, milletler yok olmuş, şehirler yağmalanmış, insanlar katledilmiş hiç umurunda olmazdı!”

“Çünkü yaşadıklarım bana öğretti ki, bu ülkenin asıl meselesi, hep boyun eğmesi, hayır diyememesi, suskunluğu erdem zannetmesi. Üstelik öyle kolayca vazgeçilecek alışkanlıklar değil bunlar. Etimize, kemiğimize işlemiş, tenimize sinmiş, binlerce yılın lanetli mirası…”

“Korktum, evet ölesiye korktum ama başa çıkmayı öğrendim o duyguyla. benimkisi bir tür kendini bulma, bir tür içe dönüş, tefekkür. fırtınalı okyanuslardan kurtulup, ölü bir denizde batmayı bekleyen yelkenli gibi çaresiz, öylece kalakalmışken, insan daha iyi değerlendiriyor kendini.”

“ ‘Ölüm, şehirlerimizi kaybetmekle başlar.’ kim söylemişti bu cümleyi hatırlamıyorum, ne yazık ki doğru.. doğru lakin eksik. ölüm, şehirlerimizi kaybetmekle başlar, vatanımızı kaybetmekle neticelenir. şu anda, kabusu andıran duygu kemiriyor içimi. şehrimi çoktan yitirdi, sıra vatanıma geldi. belki onu da çoktan yitirdim ama farkında değilim.”

“İnsan, tarihin rüzgarı karşısında, okyanusa düşmüş bir ceviz kabuğu gibidir. Ne kadar çalışırsa çalışsın, kaderi dalgaların insafına kalmıştır.”

Bu yazıyı değerlendirmek için tıklayın!
[Toplam: 0 Ortalama: 0]

0
be_enmek
Beğenmek
0
komik
Komik
0
sinirli
Sinirli
0
s_k_c_
Sıkıcı
0
_a_rmak
Şaşırmak
Ahmet Ümit’in Elveda Güzel Vatanım Kitabından Alıntılar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Binbir Kitap ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!