Nietzsche

Nietzsche Ağladı da Ne Oldu?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Nietzsche, Böyle Buyurdu Zerdüşt kitabında  “Bir insanın kendine karşı en büyük ödevi, hakikati keşfetmektir.” diyor. Kitap o kadar iyi ki, her okumanızda farklı bir cümlenin altını çizdirebilir size. Nietzsche Ağladı da Ne Oldu? diyenleri duyar gibiyim. Bakalım ne olmuş..

Nietzsche Eserlerini Nasıl Yazdı

Nietzsche, eserlerini yazarken neler hissetti, size neler düşündürmek istedi bunları hiç düşündünüz mü? Eğer düşünmediyseniz bu andan itibaren düşünmek ile zaman kaybetmeyin ve yazıyı okumaya devam edin. Çünkü, Irvin D. Yalom, “Nietzsche Ağladığında” adlı kitabında “Böyle Buyurdu Zerdüşt” olmak üzere yazarın bir çok kitabın yazılış aşamalarından bahsetmiş.

Üç kitabı da okuyor gibisiniz ve bu üç kitabı farklı yönlerinden ele alarak okuyorsunuz. Size farklı bir bakış açısı katıyor, zihninizde filizlenen fikirler ile baş başa kalıyorsunuz. Kitabı okuduktan sonra ilk işiniz “Böyle Buyurdu Zerduşt” kitabını almak ve detaylıca araştırmak oluyor.

Nietzsche
Nietzsche

Kitap size Nietzsche’yi anlatmıyor. Kitap, size Nietzsche’ye farklı pencerelerden bakmanızı sağlıyor. Sizin de yapmanız gereken tek şey o pencerelere uzanıp açmak.

Aslına bakarsanız kitap size sadece Nietzsche’yi anlatmıyor veya 1880’li yıllara götürmüyor. Yazar size Freud‘un umutsuz pencerelerden bakan hastasından da bahsediyor, siz de kitap sizi nereye götürürse oraya savruluyorsunuz.

Peki, Nietzsche Ağladı da Ne Oldu?

Friedrich… yazdıklarına o kadar dalmıştı ki, bu kitapta bile Zerdüşt’ün böyle demesinin öfkesinin kaynağını bulacaksınız. Çünkü doktoruyla konuşurken bile elindeki görünmez kalemle uçsuz bucaksız zihninde karalamalar yapıyor, bilmeden yıllar sonra okuyacağımız cümleleri yazıyor.

Sandalyeyi öfkeyle geriye itti. Ayağa kalktı ve bir o yana bir bu yana yürümeye başladı. Tüm bunları yaparken ses tonundan haberdar olup olmadığını bilmiyoruz. O kadar coşkulu bir şekilde konuşmaya başladı ki, odanın dışındaki insanlar onun doktoru azarladığını düşünebilirdi…Odanın dışında olsaydın, öyle düşünürdün… Ayak seslerini bastırmaya çalıştı ve bağırdı ve pencereye yürüdü. gökyüzüne bakarak sor dedi ki:

“Kutsal olan hakikat değil, kişinin kendi hakikati için çıktığı arayıştır! Kendi kendini sorgulamaktan daha kutsal bir şey olabilir mi? Kimilerine göre benim felsefi çalışmalarım kaygan bir zemine oturtulmuş… Görüşlerimde sürekli kaymalar oluyormuş… Ama kaya gibi sağlam bir sözüm var: ‘Neysen, o ol!’ Hakikat olmadan kişi, kim ya da ne olduğunu nasıl keşfedebilir?”

Böylece, filizlenen birçok fikrin; felsefenin mihenk taşı olduğu anlatıyor bu kitap. Okurken masadaki diğer kişini siz olduğu anlayamıyorsunuz… Keyifli okumalar

Bu yazıyı değerlendirmek için tıklayın!
[Toplam: 0 Ortalama: 0]

0
be_enmek
Beğenmek
0
komik
Komik
0
sinirli
Sinirli
0
s_k_c_
Sıkıcı
0
_a_rmak
Şaşırmak
Nietzsche Ağladı da Ne Oldu?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Binbir Kitap ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!