2024 Yılı Kitap Önerileri

2024 Yılı Kitap Önerileri

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala


2024 yılı kitap önerileri, farklı türlerden ve yazarlardan seçilmiş, okuyuculara keyifli ve düşündürücü okumalar vadeden kitaplardan oluşuyor. Bu öneriler, hem yeni kitaplardan hem de klasiklerden oluşuyor.

Roman Önerileri

Seyir – Piraye (Piraye A.)

Kadınlar Ülkesi – Charlotte Perkins Gilman

Gece Yarısı Kütüphanesi – Matt Haig

Sevgili Kurtarıcı – Kazuo Ishiguro

Kıyametin Köpekleri – Canan Tan

Kurgu dışı kitaplar

Tanrının Kapısını Çalan Bilim – Carl Sagan

Şizofren – Wulf Dorn

İFA – İnsanın Fabrika Ayarları – Sinan Canan

Sonsuzluk Odası Öyküleri – Ümit Kireççi

Bir Ömür Nasıl Yaşanır – İlber Ortaylı

2024 Yili Kitap Onerileri 1

Çocuk ve gençlik kitapları

Çocuk ve gençlik kitapları, çocukların ve gençlerin gelişimi için çok önemlidir. Bu kitaplar, çocukların hayal güçlerini geliştirmelerine, yeni şeyler öğrenmelerine ve dünyayı anlamalarına yardımcı olur. Çocuk ve gençlik kitapları, çeşitli türlerde gelir ve her yaştan okuyucu için bir şeyler sunar.

Yarın Yok – Ayşe Kulin

Ayşe Kulin Yarın Yok romanında, her zamanki ustalıklı ve sürükleyici üslubuyla bizi bu kez bambaşka bir zamana götürüyor. Günümüzden yüzlerce yıl sonra, Dünya’dayız. Aradan geçen zamanda gezegenimiz bütün doğal kaynaklarını tüketmiş, takvimi sıfırlayan felaket bir savaş yaşamış, hayatta kalan bir avuç insanın özverisiyle nihayet kalıcı bir barışa kavuşmuştur; ancak şimdi yine bir tehlikeyle karşı karşıyadır. Merkez Şehir Devleti’nin en genç bilim kadınlarından biri olan Mira, uzun zaman önce biyolojik bir silah olarak üretilen Tayro virüsünün formülünün peşinde zamanları aşan büyük bir serüvene atılacak, bu sırada hem aşkı ve dayanışmayı hem de soyağacında yer alan cesur kadınları tanıyacaktır…
 
Ayşe Kulin’den bugün hafife aldığımız sorunların olası sonuçlarına işaret eden, aynı zamanda kıymetini bilmediğimiz zenginliklerin altını çizen ve umudu asla bırakmamaya çağıran bir roman.

Anadolu Masalları – Anonim

Daha çok anonim olduğu bilinen, en keyifli ve öğretici Anadolu masalları için doğru kategoridesiniz. Anadolu’nun yaşam tarzını, günümüze kadar geleneklerini öğrenme noktasında masalların önemi son derece fazladır. Bu masallar sadece Türkiye’de değil dünyanın pek çok ülkesinde çocuklar tarafından okunmaktadır. Bunun ana nedeni ise gelişime olan katkısıdır.

Ölmeye Yatmak – Adalet Ağaoğlu

“İnsan krapon kâğıdından kanatlar takınca kelebek olduğuna inanır. Koyun postunda koyun, kurt postunda kurt […] Ülkü de giydirilebilir üstünüze ve Etlik tepeleri dağ gözükür gözünüze.”
Ölmeye Yatmak romanı biçim açısından da ilginç. Çok geniş bir dönemi anlatmak isteyen romancı, Aysel’in ruh dünyasının yanı sıra toplumsal olayları, Aysel’i Doçent Aysel haline getiren koşulları yarı belgesel bir tarzla eserine katmış.
Selim İleri
Ağaoğlu’nun Ölmeye Yatmak adlı romanı, kadının cins kimliğini, bireyselliğini el yordamıyla araması, sorgulamasını ifade eder. Cumhuriyet kadın aydınının özgürlük ve dişilik arasındaki çıkmazını, bu romanındaki kadın tiplemesi, Aysel çok iyi bir şekilde betimler.

Tanrının Kapısını Çalan Bilim – Carl Sagan

Tanrı’nın Kapısını Çalan Bilim adlı eser, Carl Sagan’ın 1985 yılında ünlü Gifford Konferansları’nın yüzüncü yıldönümü nedeniyle aldığı davet üzerine İskoçya’da verdiği konferansın metinlerinden oluşmaktadır. Sagan konferanslarda; diğer gezegenlerde akla dayalı yaşam olasılığından kendi gezegenimizdeki yaşamın karşı karşıya kaldığı nükleer tehlikeye, yaratılışçılık ve sözde akıllı tasarımdan bilimin bilgili tapma olduğuna dair yeni bir kavrama, manik depresyondan tutun da kendinden geçmenin (huşu) muhtemel kimyasal yapısına kadar uzanan konulara ve sorunlara değinmiş. On yıl önce kaybettiğimiz büyük astronom ve astrofizikçi kozmoloji, fizik, felsefe, edebiyat, psikoloji, kültürel antropoloji, mitoloji ve ilahiyat gibi farklı pek çok alanda yaptığı konuşmalarla konferanslara katılan herkeste hayranlık uyandırarak dehasıyla tüm insanlığı aydınlatmıştır. Sagan’ın ölümünün onuncu yıldönümü vesilesiyle ilk kez yayınlanan Tanrı’nın Kapısını Çalan Bilim adlı kitabı eşi ve uzun süre onunla birlikte çalışmış olan Ann Druyan tarafından hazırlanarak günümüzün bilgileriyle tazelenmiştir. Sagan bu kitapta din ve bilim arasındaki ilişki konusundaki fikirlerini ayrıntılı bir biçimde ortaya koyarken evrenin enginliğinde kutsalın ne demek olduğunu anlamak için sürdürdüğü kişisel arayışını ve yolculuğunu oldukça anlaşılır, mizahi, akılcı ve tamamen gözleme dayalı bir ifadeyle bizlere aktarıyor.

2024 Yili Kitap Onerileri

Bu öneriler, farklı zevklere ve ilgi alanlarına hitap edecek şekilde hazırlanmıştır. Okumak istediğiniz türden ve yazardan bir kitap mutlaka bulacağınızı düşünüyorum.

2024 Yılı Kitap Önerileri

Seyir – Piraye, Nazım Hikmet’in eşi Piraye’nin yazdığı mektuplardan oluşan bir kitap. Piraye’nin Nazım’a olan aşkını, yaşadığı zorlukları ve hayallerini samimi bir dille anlattığı bu kitap, okuyucuları duygusal bir yolculuğa çıkarıyor.

Kadınlar Ülkesi – Charlotte Perkins Gilman, kadınların yaşadığı bir ütopyayı anlatan bir kitap. Kadınların erkeklerden üstün olduğu bu dünyada, erkeklerin de yaşamasına izin verilse de toplumda ikinci sınıf vatandaşlar olarak kabul ediliyorlar. Bu kitap, cinsiyet eşitliği üzerine düşündürücü bir bakış açısı sunuyor.

Gece Yarısı Kütüphanesi – Matt Haig, Nora Seed adında bir kadının, gece yarısı bir kütüphaneye girip hayatının farklı dönemlerinde yaşamış olabileceği alternatif hayatları okumasını anlatan bir kitap. Nora, bu kitapları okuyarak kendi hayatını yeniden değerlendirmeye başlıyor. Bu kitap, okuyucuları kendi hayatları üzerine düşünmeye teşvik ediyor.

Bu yazıyı değerlendirmek için tıklayın!
[Toplam: 1 Ortalama: 5]

2
be_enmek
Beğenmek
0
komik
Komik
0
sinirli
Sinirli
0
s_k_c_
Sıkıcı
0
_a_rmak
Şaşırmak
2024 Yılı Kitap Önerileri

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Binbir Kitap ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!