featured

Şehr-i Ünye

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Karadeniz’in kıyıya yavaş yavaş sokulduğu, yamaçlarında fındık bahçelerinin kıyı boyunca sıralandığı ve ikisinin arasına boylu boyunca uzanmış, denizle dağ arasında yerleşmiş olmaktan mutlu , sırtını fındık ağaçlarına vermiş, denizi karşısına almış sanki denizde kendi aksini seyrediyormuş gibi sere serpe yatmış güneşlenen; ama bir o kadarda sıcaktan bunaldığı zamanlarda denizde kendisini seyrederken fındık ağaçlarının gölgesine sığınmış, yerinden kalkmaya da hiç niyeti olmayan; mavinin her tonu ile yeşilin her tonunun birbiriyle bütünleştiği ve bu bütünlüğü bozmayacak şekilde ikisi arasına sıkışmış sanki cennetten bir köşedir Ünye. Körfezin kenarlarına kurulmuş güneşin çoğu yerde bulunmayan güzelliğiyle denizden doğup ve denizden battığı ülkemizdeki ender yerlerden biridir Ünye.

Özellikle yaz aylarında insanların buraya akın akın aktığı ve kıyı boyunca bir yılan misali kıvrıla kıvrıla uzayıp giden yollarında trafiğin sıkıştığı nüfusun arttığı, yerli halkın da özellikle temmuz- ağustos aylarında “Bu güzelliği biz çok seyrediyoruz, siz turistsiniz şehrimize hoş geldiniz.” diyerek sanki onları rahatsız etmemek için şehri dışarıdan gelenlere terk edip fındık işleriyle uğraştığı şehirdir.

unye sehiri

Yaz aylarında bu kadar güzelliği içinde barındıran Ünye kışında bir o kadar sessizliğe bürünür. Deniz bir sonraki yazı bekleyip kendi kendine dalgalanır durur. Kimi zaman coşar kimi zaman da bir ölü misali sakin ve durgundur. Haftanın çoğu günlerinde yağmur nadir de olsa kar yağar. Şehir tenhalaşır, kapalı mekanlar uzun kış gecelerinde evlerinde bunalan kişileri avutur. Herkes işinde gücünde akşam iş çıkışında yağmurda ıslanmamak kaygısıyla koşa koşa evine giderken ekmek alan insan manzaralarını bu mevsimde çokça görmek mümkündür.


İlkbaharı güzeldir Ünye’nin. Ünye’de bahar mevsiminde ılık bir rüzgar yalar yüzünüzü, bir yere sığamayışınızı her yandan gelen çocuk cıvıltıları rahatlatır. Kuşlar bile Ünye’de başka öter bu mevsimde. Sevgililer yürür sahil şeridinde gülüşerek, bir gelin elinde çiçeğiyle poz verir iskelede. Birden bir alkış tufanı kopar. Siz utanırsınız belki de onlara bakmaya ama yeni çiftler memnundur her halinden. Baharda içi kaynar insanın Ünye’de. Doyasıya yaşamak, enginlere açılıp ufuklarda kaybolmak ister.

[geo-post target=”true” id=”4123″ label=”Önerilen Yazı”]

Yunus Emre’nin Hikayelerine Konu Olmuş

Hak aşığı Yunus Emre’nin ne kadar sevildiğini gösteren sekiz mezarından birini koynuna almış, halk hikayeleri ve türkülerine konu olmuş Hekimoğlu’nun memleketidir Ünye. Çakırtepe’nin eşsiz manzarası birçok şaire yarım kalmış şiirlerini tamamlatırken, Asarkaya insanı hülyalara daldırır. Çamlık otantik mekanıyla sevgilileri buluştururken Ünye kalesi şehirle ormanı birbirinden ayırır. Çınarsuyu’nda denize dalarken Saray camisinde ruh bedenden ayrılır. Karadeniz’e bir at başı gibi uzanan buruncundan denizi seyre dalmak adeta mest eder insanı.


Yalıda Rum mimarisini gezerken camilerinde Selçuklu mimarisi karşılar sizi. Kadılar yokuşu ve bakırcılar çarşısında Osmanlı’yı anarsınız. Upuzun sahil şeridi, denize nazır yaylaları, tarihi ve görkemiyle Karadeniz’in tam manasıyla incisidir Ünye. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde “Yüz akçalık kazadır.” dediği Ünye tarihi ipek yolunda bir durak ve bugün ise ülkenin doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine açılan penceresinde bir uğrak ve geçiş yolu olmuştur. Güzelim Ünye şehri keşke hep sende kalsam veya tümüyle benim olsan.

Bu yazıyı değerlendirmek için tıklayın!
[Toplam: 0 Ortalama: 0]

0
be_enmek
Beğenmek
0
komik
Komik
0
sinirli
Sinirli
0
s_k_c_
Sıkıcı
0
_a_rmak
Şaşırmak
Şehr-i Ünye

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Binbir Kitap ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!