featured

Orwell’ca Das Kapital

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye, birinci dünya savaşını ensesinde hissetse de “harbe” girmemiş, birinci dünya savaşından sonra değişen rejim ikincisinde tarumar olmamıştır Lokal sayılabilecek Ukrayna-Rusya savaşı bile ülkeyi bu kadar etkilemişse etrafımızdaki koca dünyanın birbiri ile yaka paça olması  genç ama harp yorgunu ülkeye ne kadar tesir etmiştir, basit çıkarımlar yapılabilir.

Gene bugün olduğu gibi gıda zinciri sıkıntıya girmiş, bugün olduğu gibi kıtlık olursa buğday temini zorlaşmış, imkansızlaşmıştır. İsmet Paşa’nın liderliğindeki hükümet çare olarak kullanımı kayıt altına alıp tahdit etmek ve tüketimi kontrol altına almak için ekmeği karneye bağlar.

O günün nüfus ağırlığını çeken köylerde ise savaşa girme riskine binaen ordunun ihtiyacını temin için buğday hasatlarının bir kısmına devlet tarafından el konur. O günleri esefle yad eden birinden dinlemiştim. Jandarma devlet için aldığını üst tarafta kalan temiz buğdaydan alır, hasat eden çiftçiye dipte kalan buğdayı toprakla beraber kazıyarak verirmiş. Anlattığı çiftçi ise bu manzarayı göz yaşları içinde seyretmiş.

[geo-post target=”true” id=”6092″ label=”Önerilen Yazı”]

İsmet Paşa 2. Dünya savaşının yıkımından ülkenin mahfuz kalmasını “Ekmeksiz bıraktım ama babasız bırakmadım” diyerek asker kaybetmeden çocuklar yetim kalmadan tehlikenin atlatıldığını ve bunda kendi politikalarının, harbe girmeme stratejisinin başarılı olduğunu belirtmek istemişti. Halbuki  Makyevel meşhur kitabında der ki; “İnsanlar babalarını öldürenleri unuturlar ama ekmeklerini alanı unutmazlar!” İsmet Paşa Makyevel okumamıştı muhtemelen. Dönem savaşta yitip gitmeyen gençler ve yetim kalmayan çocuklar ile anılmadı hiç. Ama o ekmek karneleri hiç unutulmadı.

das kapital

Geçen gün evde çocukların kemirdiği çeyrek karpuzu görünce o ekmek karneleri aklıma geldi. Bir gün biz de eve çeyrek karpuz aldık diyecek miyiz? Danaya girer gibi dört kişi bir karpuza girdik diye anlatacak mıyız? Bugünler bu kadarla geçip gidecek mi? Yoksa bunlar daha iyi günlerimiz mi?    

Paris ve Londra’da Beş Parasız

Hiç topluca nereye doğru gittiğimizi düşündünüz mü?

Hiç olmazsa şöförün uyuduğunu fark eden hareket halindeki bir otobüs yolcusunun otobüsün nereye gittiğini, yolculuğun nasıl sonlanacağını düşündüğü kadar olsun…

Hiç olmazsa bu kadarcık…

Beş parasız bir İngiliz Paris’te ve Londra’da açlık oyunları oynarken meselenin bu sefalete nasıl evrildiğinin fotoğrafını çekmiyor elbette.

Ama mevcut hali harika bir şekilde resmediyor.

Bunu yaparken de oldukça objektif.

Kalemiyle bir tarafı tutmuyot Orwell usta.

Betimlemeleriyle okuyucu kendini konumlandırıyor.

Kitabı okurken aklıma geldi.

das kapital

Hızlı bir trenle yarışırcasına sağa sola bile yalpalamadan bu yaşanmış Orwel’ca anlatılan distopyaya mı yuvarlanıyoruz diye.

Orwell 80 yıl öncesinin sefil ve çaresiz işçi sınıfının portresini çizerken bizim bir sonraki durağı bilmeden tarif etmiş olmasın sakın?

Açlığın, gelir adaletsizliğinin ,vicdanların avurtlarını çökerten duyarsızlığın hükümferma olduğu bir gelecek mi varış yerimiz?

Yoksa zaten bunu şu anda yaşıyor muyuz çaresizce?

Haberlerde sessizce geçiştirilen sefalet intiharları bunun habercisi mi?

Adaletsizliğin ve buna teşne bir topluluğun sonu açlık mı yoksa?

Ama cevap çok da grift değil.

Bunlar daha iyi günlerimiz bence.

Tarihi not edip yazın bir kenara.

Orwell’ı farklı kılan başka bir fark da sefaleti gösterip sosyalizme razı etmeye kalkmamış.

Çözüm de sunmamış.

Sadece sefaletin benliğinde meydana getirdiği farkındalıktan bahsetmiş.

Kendisini okutan, okumaya teşvik eden bir kitap “Paris ve Londra’da Beş Parasız”.

Son söz ise “Tarih tekerrürden ibarettir.

Bu yazıyı değerlendirmek için tıklayın!
[Toplam: 0 Ortalama: 0]

0
be_enmek
Beğenmek
0
komik
Komik
0
sinirli
Sinirli
0
s_k_c_
Sıkıcı
0
_a_rmak
Şaşırmak
Orwell’ca Das Kapital

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Binbir Kitap ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!