Okunması Gereken Şiir Kitapları

Türk Edebiyatı’nın Okunması Gereken Şiir Kitapları

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Genel okur kitlesi genellikle romanları ve kısa öyküleri okur. Türk Edebiyatı’nın Okunması Gereken Şiir Kitapları. Genel olarak merak etmedikçe şiir okuyan insan sayısı çok azdır. Ancak, iyi bir okuyucu olmak istiyorsanız, şiir okumak ufkunuzu ve duygularınızı açmanızda yardımcı olur.

Okuyacağınız romanların edebî zevkinize ve kültürünüze katacaklarının yanı sıra, şiirin anlatmak istediğini çözmeye çalışırken duygularınızla buluşabilir ve bir rüya yolculuğuna çıkabilirsiniz. Bu maceraya ortak olmak ve edebiyat kültürünüzü genişletmek için size 10 şiir kitabı önerdik.

Türk Edebiyatı’nın Okunması Gereken Şiir Kitapları şunlardır:

Şiirler birkaç satırda anlamlı sayfalar barındırabilen, kendi içinde küçük ama etkisi büyük eserlerdir. Ancak şiir, edebiyatın biraz dikkat gerektiren tarafını yansıtır. Herkes şiir okumayı sevmediği gibi, kitap okumayı seven herkes şiir sevmez.

Büyük cümleleri dizelere dizmeyi bilen, şiirin anlamını deşifre etmeyi bilen insanlar için şiir vazgeçilmez bir tutku haline gelmiştir. Çünkü her şairin kendine has üslubunu çözerseniz daha sonra yazdığı şiirleri anlayabilirsiniz.

Peki, Türk edebiyatındaki en iyi şiir kitapları hangileridir? Hangi şiir kitaplarını okumalısınız? İşte sorunuzun cevabı olarak en popüler ve en iyi şiir ve yazar kitapları.

Orhan Veli – Bütün Şiirleri

Okunması Gereken Şiir Kitapları

Melih Cevdet ve Oktay Rifat ile birlikte yenilikçi Garip akımının kurucusu olan Orhan Veli, Türk şiirinin eski yapısını kökten değiştirmek ve sokaktaki adam deyimini şiir diline taşımak istemiştir. Yeni bir tat ortaya çıkarmak için eski olan her şeyden kaçınan Orhan Veli, hece ve aruz dizilerini kullanmayı reddetmiştir. Kafiye ilkeldir; Mecaz, teşbih, mübalağa gibi edebî sanatları gereksiz bulduğunu belirtmiştir.

Orhan Veli’nin “geçmiş edebiyatın öğrettiği bütün gelenekleri, gelenekleri bir kenara atma” arzusu, şiirinde yararlanabileceği teknik imkânları sınırlandırsa da şair, ele aldığı konularla, hakkında konuştuğu kişiler, yeni alanlar yaratmıştır. kullandığı kelimeler. Yalın bir anlatımı benimseyerek şiir dilini konuşma diline yaklaştırmıştır. 1941 yılında bu fikirleri örnek alan şiirleri, arkadaşlarıyla birlikte editörlüğünü yaptığı Garip şiir cildinde yayımlandı ve Garip akımının doğmasına neden oldu. Bu akımın özellikle 1940-1950 yılları arasında Cumhuriyet dönemi şiirinde büyük etkisi olmuştur. Garip şiiri, yıkıcı ve yapıcı özellikleriyle Türk şiirinde bir mihenk taşı olarak kabul edilmiştir.

Garip döneminde yazdığı şiirleriyle öne çıksa da Orhan Veli “eşsiz” şiir yazmaktan kaçınmıştır. Kısa hayatı boyunca sürekli arayan, yenilenen ve uzun bir şiir serüveni yaşayan Orhan Veli’nin edebî hayatı farklı istasyonlardan oluşmuştur. Oktay Rifat, “Orhan, kısa ömründe birkaç kuşak Fransız şairinin şiirsel serüvenini yaşadı. Onun kalemi sayesinde Türk şiiri Avrupa şiiriyle buluşmuştur.” ve “Bu birkaç yılda belki birkaç kuşağın başarabileceği bir değişimi gerçekleştirmiştir.” sözleriyle açıkladı.

Didem Madak – Grapon Kağıtları

Didem Madak Grapon Kagitlari

Bu kitaptaki kişiler ve yerler gerçekle tamamen bağlantılıdır. Kahramanları her zaman yanlış atı oynayanlardır. Kediler, kadınlar, muhabbet kuşları, gözyaşları… Hepsi gerçekten var ve bir dönem yaşamışlar. Şiirden hoşlanmayanlar için Grapon Kağıtları, Noel ve diğer önemli günlerde evi dekore etmek için kullanılabilir veya bir seansta asi ruhlara hitap etmek için fantastik şarkılar olarak mırıldanılabilir.

Garip döneminde yazdığı şiirleriyle ön plana çıksa da Orhan Veli “eşsiz” şiir yazmaktan kaçınmıştır. Kısa ömrü boyunca arayan, yenilenen ve uzun bir şiir serüveni yaşayan Orhan Veli’nin edebî hayatı, farklı istasyonlardan oluşmuştur. Oktay Rifat, “Orhan, kısa ömründe birkaç kuşak Fransız şairinin şiirsel serüvenini yaşadı. Onun kalemi sayesinde Türk şiiri Avrupa şiiriyle tanıştı.” ve “Belki birkaç neslin birkaç yılda başarabileceği bir değişimi beraberinde getirdi” sözleriyle.

Cahit Sıtkı Tarancı – Otuz Beş Yaş

Cahit Sitki Taranci Otuz Bes Yas

“Yaş otuz beş! Yolun yarısı eder.
Dante gibi ortasındayız ömrün.
Delikanlı çağımızdaki cevher,
Yalvarmak yakarmak nafile bugün,
Gözünün yaşına bakmadan gider.”

Cahit Sıtkı Tarancı’nın bu mısralarla başlayan Otuz Beş Çağ adlı şiiri Türk edebiyatının kült şiirlerinden biridir. Şiirimizin bir diğer ustası Behçet Necatigil’in ifadesiyle: “Hayatın ve aşkın güzelliğini öven Cahit Sıtkı Tarancı, şiirlerinde ölümün üstünlüğünü vurgulamış ve tüm tatlılığı ve anlatımıyla Türkçe’yi şiire çevirmiştir. zamanının en çok okunan şairlerinden biri olmuş ve herhangi bir akıma bağlı kalmadan kendine has bir üslup sahibi olmuştur.

Şiirle ilgili bir soruya Tarancı’nın yanıtı şu yönde: “Şiir ve yaşam arasındaki yakın ilişkiye inandığım için şiiri hiçbir zaman bir düşünce kanıtı olarak düşünmedim (…). şiir aynı zamanda şairlerin özgürlük sevgisinden de kaynaklanır. O halde, baskıcı rejimlerde isyan bayrağını ilk yükseltenlerin her zaman şairler olmasına şaşmamalı.”

Cemal Süreya – Sevda Sözleri

Cemal Sureya Sevda Sozleri

“Sevda Sözleri” bu büyük ustanın bütün şiirlerini bir araya getiriyor. Öyle bir bütünlük ki bu, sıcak, tılsımlı ve ölümsüz…

Turgut Uyar – Büyük Saat

Turgut Uyar Buyuk Saat

İkinci Yeni Hareketi’nin önde gelen şairlerinden Edip Cansever ve Cemal Süreya ile birlikte Turgut Uyar, uzun bir aradan sonra ilk kez tüm şiirlerini içeren bir kitapla okurlarının karşısına çıkıyor. Arz-ı Hal, Türkiye, Dünyanın En Güzel Arabistanı, Tütünler Islak, Her Pazartesi, Divan, Toplanır, Kayayı Delen İncir ve Dun Yok Mu’nun yanı sıra dergilerde kalan son şiirler ve var olan şiirler önceki baskılarda unutulduğu veya şair tarafından elendiği için kitaplara alınmayan, kaçırılmayacak bir şaheser.

Nazım Hikmet – Yatar Bursa Kalesinde

Nazim Hikmet Yatar Bursa Kalesinde

1929-1935 yılları arasında yazdığı ancak yaşadığı dönemde yayımladığı kitaplarında yer almayan şiirleri.

1937-1951 yılları arasında yazdığı ancak yaşamı boyunca derlediği (ve ölümünden sonrasına kadar yayımlanamayan) kitaplarında yer vermediği şiirleri.

Türk şiirinin çizgisini değiştiren, bu baskı için gözden geçirilmiş ve kaynak metinlerden düzeltilmiş çok yönlü, evrensel bir şair ve yazar.

Ahmed Arif – Hasretinden Prangalar Eskittim

Ahmed Arif Hasretinden Prangalar Eskittim

Hasretten Prangaları Terk Ettim ilk olarak 1968’de yayınlandı. O zamandan beri birçok kez yeniden basıldı. Birbirini izleyen sosyalist ve devrimci nesillerin ellerinde, sözlerinde ve şarkılarındaydı. Pek çok kişinin acı-tatlı anılarında unutulmaz, özel bir yer tutmuştur.

Kanaatimizce Ahmed Arif’in şiirleri hem kendi kuşağının hem de kendisinden sonraki 68-78 kuşağın vatan ve insan sevgisini, isyan ruhunu ve isyan ahlakını simgeler. Kitabın 40. yılına özel bu baskısı ile Ahmed Arif’in dizeleriyle eski nesillere kırmızı bir karanfil hediye etmek istedik. Daha da önemlisi bu fikir ve değerleri o çağın genç okuyucularına aktarmak ve gözden silmeye çalışırken onlara hatırlatmak istedik.

Can Yücel – Sevgi Duvarı

Can Yucel Sevgi Duvari

Sen miydin o, yalnızlığım mıydı yoksa Kör karanlıkta açardık paslı gözlerimizi.
Dilimizde akşamdan kalma bir küfür, Salonlar, piyasalar, sanat-sevicileri.
Derdim günüm insan arasına çıkarmaktı seni, Yakanda bir amonyak çiçeği.
Yalnızlığım benim, sidikli kontesim, Ne kadar rezil olursak, o kadar iyi.

Attila İlhan – Ayrılık Sevdaya Dahil

Attila Ilhan Ayrilik Sevdaya Dahil

Attila İlhan şiirin vazgeçilmez şairlerinden biridir. Türk edebiyatına kazandırdığı şiirleri mutlaka okunmalı ve kitaplığınızda bulunmalıdır.
“Şiirleri nedense çok incinmiş”
gizlice kan kaybediyor.’

Edip Cansever – Yerçekimli Karanfil

Türk Edebiyatı’nın Okunması Gereken Şiir Kitapları

Gün bitti. Saat kaç. Bitecek mi bir gün savaşımız
Hak edilmiş hüzünlerimiz olacak mı bizim de
Dönüp dönüp arkamıza baktığımız
Bir dünya kalıntısı üstünde Hak edilmiş hüzünlerimiz olacak mı bizim de.”

Bu listede yer alan şiir kitapları, Türk edebiyatında önemli yere sahip olan ve sevilen şiirlerden oluşmaktadır. Bu nedenle, liste sadece size öneri niteliğindedir ve herkesin zevklerine uygun olmayabilir. Eğer belirli bir şair veya şiir türüne ilgi duyuyorsanız, o türde diğer şiir kitapları da araştırabilirsiniz.

“en güzel şiir kitaplar eksi, en iyi ask şiir kitapları, dünyanın en iyi şiir kitaplar, Türk edebiyatının en iyi şiir kitapları, yeni başlayanlar için şiir kitapları, en çok okunan şiir kitapları, ask şiir kitaplar eksi, Türk edebiyat şiir kitaplar

Bu yazıyı değerlendirmek için tıklayın!
[Toplam: 2 Ortalama: 5]

2
be_enmek
Beğenmek
0
komik
Komik
0
sinirli
Sinirli
0
s_k_c_
Sıkıcı
0
_a_rmak
Şaşırmak
Türk Edebiyatı’nın Okunması Gereken Şiir Kitapları

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Binbir Kitap ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!