Doğan Cüceloğlu'nun Önerdiği 5 Kitap

Doğan Cüceloğlu’nun Önerdiği 5 Kitap

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Geçtiğimiz yıl hayatını kaybeden ünlü Psikolog Doğan Cüceloğlu’nun önerdiği 5 kitap. “Bir kitap, bir roman, bir hikâye, bir şiir okuduktan sonra okuduklarımız aklımızda kalmasa bile asla aynı insan olmayız.” diyordu son röportajında. Mekanı cennet olsun.

Kişisel gelişim kitapları ve televizyon programlı ile bilinen Türk psikolog ve akademisyen. 1990’lardan itibaren Türk insanının duygu, davranış ve düşüncelerini bilimsel psikoloji kavramları ile inceleyen Türkçe kitaplar yayımladı. “Savaşçı”, “İçimizdeki Biz”, “İçimizdeki Çocuk”, “İnsan ve Davranışı”, “İnsanı Ararken Damdan Düşen Psikolog” ve “İnsan İnsana” kitaplarının yazarıdır. Ünlü psikolog Doğan Cüceloğlu‘nun okunmasını önerdiği önemli kitapları sizler için listeledik. İşte o liste:

doğan cüceloğlu ölümcül bir hastalığı olan var mı
Doğan Cüceloğlu

Doğan Cüceloğlu’nun Önerdiği 5 Kitap

1. Sofie’nin Dünyası – Jostein Gaardner

1. Sofienin Dunyasi Jostein Gaardner
Sofie’nin Dünyası

“Benzerlikler” ve yüzeysel bilgiler çağımızda Goethe’nin “3.000 yıllık geçmişini anlatamayan adam, gündelik hayatın adamıdır” sözü, sıradan insanlardan olmama yolunda ciddi bir adımdır. Etkili.

15. yaş gününü kutlamak üzere olan Sophie, posta kutusunda “Sen kimsin” yazan bir not buldu. Bu sorudan yola çıkarak Jostan Gard, Umberto Eco’nun Gülün Adı’nda felsefede ortaçağ teolojik romanlaştırmasının gücünü gösteren sürükleyici bir romanda tüm felsefe tarihinin soru ve cevabını ele alıyor.
Gaarder, gençlik kitaplarıyla tanınan Norveçli bir felsefe öğretmenidir.

[geo-post target=”true” id=”3201″ label=”Önerilen Yazı”]

2. Hasta Toplumlar – Robert B. Edgerton

2. Hasta Toplumlar Robert B. Edgerton

“Hasta Toplumlar  kitabını Türk toplumunun geleceği ile ilgilenen üniversiteli gençlerin, düşünürlerin, eğitimcilerin, siyasetçilerin, gazetecilerin okumasını isterim.” – Doğan Cüceoğlu
“Bu kitap bir çok antropoloğun toplumların doğuştan iyi adapte olmuş sistemler olduğu inancına çok etkili bir meydan okumadır ve ayrıca görecilikle ilgili diğer toplumların hasta olarak asla tanımlanamayacağı efsanesinin yanlış olduğunu ispatlamaktadır. Profesyonel antropologların yanı sıra üniversite öğrencileri tarafından da okunması gerekir.” – Dr. C. R. Hallpike 
“Gerçekten etkileyici ve güncel bir kitap. Robert Edgerton günümüz toplumsal yapısının çıkmazlarının yanı sıra evrimsel geçmişimizi anlamak için hayati öneme haiz kültürel maladaptasyon konularını irdelemiştir.” – Bruce M. Knauft / Antropoloji Profesörü
“Bu kitap, sadece farklılık yaratan değil aynı zamanda çok muhtemel dönüm noktasını gösteren nadide eserlerden biridir. ‘İlkel düzen’ efsanesinin net tartışmalarının çok üstünde ve ötesinde Edgerton’ın Hasta Toplumlar’ı, modern antropologların tartışmadan kabul ettiği birçok temel varsayımlara meydan okuyor.” – S. Chad Oliver / Anropoloji ve Beşeri İlimler Profesörü

Antropolojideki egemen gelenekselliğe cesaretle meydan okuyan büyüleyici bir kitap.
– Melvin Konner / Biological Constraints on the Human Spirit’in yazarı.

3. Beyninizin Duygusal Hayatı – J. Davidson

3. Beyninizin Duygusal Hayati J. Davidson
Beyninizin Duygusal Hayatı

Beyin, yüzyıllardır sanıldığı gibi girilmesi imkânsız bir kale, anlaşılması zor bir kapalı kutu değildir: Beynimizin işleyişini geliştirerek kendimizle ve çevremizdekilerle çok daha iyi bir yaşam sürebiliriz.
Tıpkı parmak izlerimizin eşsiz olması gibi her birimiz başımıza gelen olaylar karşısında farklı şeyler hissedip farklı tepkiler verdiğimiz kişisel ve özel bir tarza sahibiz. Bu kişisel duygusal stil, bizi diğer insanlardan ayıran benliğimizin eşsiz bir parçası. Aksiliklere ve hayata karşı tavrımızı belirleyen sosyal sezgi, öz farkındalık, durumsal hassasiyet ve dikkat gibi boyutların etkisiyle oluşan, nasıl biri olduğumuzu niteleyen bir yapı bu. 
Neden bazı insanlar aksiliklerin ardından kendini çabucak toparlar? Peki ya niçin kimilerinin ruh hali devamlı çalkantılıdır? Kimiz biz? Beynimizin kodları ne? Nasıl huzur bulur ve ihtiyacımız olan empatiyi geliştirebiliriz? 
Bu soruların yanıtları, beynimizin duygusal stilindeki malzemelerde gizli. Profesör Richard J. Davidson, türünün tek örneği olan bu kitabında duygusal stili oluşturan tüm boyutların ardındaki beyin kimyasını ele alıyor ve bunların insan sağlığını nasıl etkilediklerini bulmak için her birini analiz ediyor. 
Gelişimimize zarar verebilen beyin örüntülerini dönüştürmemize yardımcı olacak meditasyon uygulamaları öneren, hayatlarımızı değiştirebilecek bir rehber niteliğindeki bu kitap harika bilgiler içeriyor.
“Hepimiz kendimize, ‘Ben kimim?’ diye sorarız. Davidson benim için cevabı buldu.”

[geo-post target=”true” id=”3419″ label=”Önerilen Yazı”]

4. Yaşamın Anlam ve Amacı – Alfred Adler

Yasamin Anlam ve Amaci Alfred Adler
Yaşamın Anlam ve Amacı

Bireysel psikoloji kuramının en önemli eserlerinden biri olan Yaşamın Anlam ve Amacı’nda Alfred Adler, pek çok insanın günlük hayatın telaşında kendine sormayı unuttuğu soruları ele alıyor. Yaşamlarımızın anlam ve amacını belirlemeye yönelik soruları cevaplamak için kitapta insan yaşamı ve ona ait unsurlar; çocukluk, aile, ergenlik, aşk, evlilik, suç, meslek ve ilişkiler gibi başlıklarla inceleniyor. Çocukluğun, ailenin ya da diğer başlıkların insan yaşamının oluşumundaki etkilerinin izleri sürülürken, bir psikiyatrist olan Alfred Adler’in gerçek hayattan verdiği örneklerle insan yaşamının aksayan yönleri hakkında tavsiyeler veriliyor.

Oldukça sade bir dille kaleme alınan Yaşamın Anlam ve Amacı sayesinde; geçmişinizi, tercihlerinizi, rüyalarınızı ve hayallerinizi bir kılavuz eşliğinde gözden geçirme şansı bulacaksınız. Alfred Adler, bu kitabıyla geçmişini tanıyarak anlam ve amacı belirlenmiş bir gelecek kurmayı isteyenlere benzersiz bir okuma deneyimi sunuyor.

[geo-post target=”true” id=”1633″ label=”Önerilen Yazı”]

5. Akış: Mutluluk Bilimi – Mihaly Csikszentmihayli

Akis Mutluluk Bilimi
 Akış: Mutluluk Bilimi

Mutluluğun bir sırrı olmadığını mı düşünüyorsunuz?
Çağımızda yaşayan ortalama bir insanın sahip olduğu lüks ve konfora yüz yıl öncesinin kral ve kraliçeleri bile sahip değildi. Ancak tüm bu konfor artışına ve reel milli gelirlerin birkaç katına çıkmasına rağmen mutluluk oranları değişmiyor. Sayısız bilimsel araştırma paranın, daha lüks ve daha konforlu bir hayatın mutluluk getirmediğini net bir şekilde ortaya koymuş durumda. O zaman insanı gerçekten mutlu eden nedir? Yaşam kalitemizi ve hayattan aldığımız tadı artıracak bir yöntem var mı?

Dünyaca ünlü Akış teorisi, insanın gerçekte nasıl mutlu olacağını açık bir biçimde ortaya koyuyor. Mutluluk kontrolsüzce bir haz arayışından değil, bilinçli bir adanmışlıktan geçiyor. Diğer bir deyişle; Akış deneyiminden.
Akış deneyiminin ne olduğunu açıklayan ve bu deneyimi nasıl yaşayabileceğimizi sayısız örnekle bize sunan bu kitap, Akış teorisinin sahibi Prof. Dr. Mihaly Csikszentmihalyi’nin mutluluğu araştırmaya adanmış 25 yıllık çalışmasının bir sonucudur. AKIŞ: Mutluluk Bilimi kitabı, akademik dünyayla birlikte yaşamına değer katmak, hayatı daha derinden keşfetmek ve öz farkındalığını artırmak isteyen herkes içindir.
Mutluluğun gerçekten de bir sırrı var.

Bu yazıyı değerlendirmek için tıklayın!
[Toplam: 0 Ortalama: 0]

0
be_enmek
Beğenmek
0
komik
Komik
0
sinirli
Sinirli
0
s_k_c_
Sıkıcı
0
_a_rmak
Şaşırmak
Doğan Cüceloğlu’nun Önerdiği 5 Kitap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Binbir Kitap ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!