bilim kurgu kitap önerileri

Bilim Kurgu Kitap Önerileri

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türk edebiyatında çok öne çıkan türler olmasa da Bilim Kurgu, bu yazımızda Bilim Kurgu Kitap Önerileri paylaşacağız. Ütopya, fantezi ve bilim kurgu türlerinde pek çok eser bulunmaktadır. Bu çalışmalar arasında küçük bir derleme ile 10 öneri sıraladım.

Edebiyatta bilim kurgu ya da distopya denilince akla ilk gelenler, genellikle “yabancı yazarların” ikonik eserleri olan birkaç öyküdür. Ne yazık ki bu türler edebiyatımızda uzun bir geçmişe sahip olmalarına rağmen pek bir gelişme gösterememişlerdir. Bunun nedeni genellikle türlerin toplumsal algısında ve yayıncıların bu konuya yönelik olumsuz tutumunda yatmaktadır.

Öyle ki 1970’lerden bu yana pek çok kitap yayımlanmış olsa da çoğuna kitapçılardan başka ulaşmak bile mümkün değil… Neyse ki hâlâ yayımlanmış ve okurlarından güzel yorumlar alan çok sayıda kitap var. , hem bugünden hem de geçmişten. Bu kitaplarda kolayca ulaşabileceklerinizi derledim. Sizin de önerileriniz varsa yorumlarda bizimle paylaşmayı unutmayın!

Kitap Tutkunları İçin En İyi Bilim Kurgu Kitap Önerileri

Her geçen gün sayısı artan bilim kurgu kitapları, bilim kurgu severler için adeta bir hazine niteliğinde. İşte Kitap Tutkunları İçin En İyi Bilim Kurgu Kitap Önerileri

Barbar Yeni Dünya – Mehmet Sağbaş

Barbar Yeni Dunya Mehmet Sagbas

Uzman zihin analizi ve olay örgüsü unsurlarını iç içe geçiren Barbar Yeni Dünya; Seyahat motifini içsel ve nesnel bir bakış açısıyla işleyen dinamik kurgusu ve sürükleyici kurgusuyla distopik edebiyata yeni ve farklı bir soluk getiriyor.

Bir yanda ultra-kapitalist ve sömürgeci bir toplum… Diğer yanda halkını algı oyunlarıyla korkutmaya çalışan ve diğerlerini yok sayan sözde ütopik toplum… İçinde dolaşan iblisleri sorgulatan iki farklı hikaye. bilinçaltı ve toplumdaki rolleri; Aşk planıyla yolları kesişen iki farklı karakter…

Suzanne Collins – Açlık Oyunları

Suzanne Collins Aclik Oyunlari
bilim kurgu kitap önerileri

Katniss’in dünyasında Capitol adında merkezi bir şehir vardır. Katniss, Kongre Binası çevresindeki 1 ila 13 numaralı Habitatların 12. Bölgesinde yaşıyor. Bölgeler, Capitol’deki hayatı daha konforlu hale getirmek için çalışıyor. Bir vücudun çalışması için gerekli olan şeyler gibi. Her semtin kendine has özelliği vardır. (kömür, kumaş, tarım vb.)

Capitol her yıl Açlık Oyunları adında bir oyun düzenler. Her mahalleden bir kız, bir erkeği saygı olarak kendi oyununa getirir ve içlerinden biri hayatta kalana kadar ölümüne mücadele başlar.
Açlık Oyunları’nın kökenleri çok eski zamanlara dayanmaktadır. Çünkü daha önce mahalleler bu düzene dayanamadı ve isyan etti. Ancak bu isyan, 13. Mıntıka’nın yıkılması ve Kongre Binası’nın zaferiyle bastırılır. Capitol bu oyunu mahalleler yaşadıklarını unutmasınlar diye düzenliyor. “Biz sizden daha güçlüyüz.” resmi vermek için
Ana karakterimiz de bu oyunlarda yer alıyor ve hayatta kalma mücadelesi başlıyor.

Kitabı okuyanların beğeneceğini düşünüyorum. Çünkü çok özgün bir teması var. Karakterler de hemen aşık olacağınız türden. Haymitch ve Cinna, ilk okuduğumdan beri favorilerimden biri oldu.

Yitik Öyküler Kitabı – M. İhsan Tatari

Yitik Oykuler Kitabi M. Ihsan Tatari
bilim kurgu kitap önerileri

Kılıçlar ve kalemler, şövalyeler ve hırsızlar, büyücüler ve cadılar, yaşayan ölüler ve insanlar, cesur ve korkak, doğrular ve yalancılar hakkında dokuz farklı hikaye.
Mısır’ın uçsuz bucaksız çöllerinden nükleer sonrası İstanbul’a, iblislerin yönettiği alternatif boyutlardan geleceğin pırıl pırıl üniversite kampüslerine uzanan dokuz farklı anlatı.

Bazen heyecanlı, bazen duygusal, bazen düşündürücü, bazen güldüren dokuz farklı macera.
Elinizde tuttuğunuz bu cildin sayfalarında aynı yazara ait dokuz ve bir kitapta dokuz…

Cesur Yeni Dünya – Aldous Huxley

Cesur Yeni Dunya Aldous Huxley 1
bilim kurgu kitap önerileri

İngiliz yazar Aldous Huxley Cesur Yeni Dünya adını Shakespeare’in Fırtına adlı eserinden alıyor ve o esere göre kitabın adı Güzel Yeni Dünya olarak okunmalı. Huxley’nin romanı gelecekte geçen bir distopyadır. Savaşların, yoksulluğun ve hastalıkların olmadığı teknolojik olarak gelişmiş bir dünya ortaya çıkıyor. Hemen “iyi ama bu tam bir ütopya” demeyin çünkü artık aynı dünyada edebiyata, sanata, aileye, farklı kültürlere yer yok!

Zaman Makinesi – H.G Wells

Zaman Makinesi H.G Wells

1895 yılında yayınlanan ve iki kez sinemaya uyarlanan Zaman Makinesi, 1946 yılında hayatını kaybeden ve tam adı Herbert George Wells olan H.G. Wells tarafından yazılmıştır. Wells’in gelecekteki distopik bir toplumun öyküsünü anlattığı Zaman Makinesi, bilimkurgunun önemli eserlerinden biridir çünkü zamanda yolculuk kavramı bilim kurgu edebiyatına ilk kez bu eserle girmiştir. .

Vakıf ve Dünya – Isaac Asimov

Vakif ve Dunya Isaac Asimov

Yaşamı boyunca 500’den fazla kitap yazan biyokimya profesörü Isaac Asimov, yedi ciltlik Foundation serisinde çökmekte olan Galaktik İmparatorluk’u, şafak vakti gelen ve binlerce yıl sürecek Karanlık Çağları konu alıyor. Bu karanlık çağın süresini kısaltmak için çabalayan matematikçi Hari Seldon, hikayenin baş kahramanıdır. Seriyi okumak isteyenler şu sırayı izlesinler: Foundation Foundation, Foundation Forward, Foundation, Foundation and Empire, Second Foundation, Foundation’s Frontier, Foundation ve Earth.

Marslı – Andy Weir

Marsli Andy Weir

Adından da anlaşılacağı gibi, hikaye Marsta geçiyor ve uzayda terk edilen ve bir toz fırtınası sırasında öldüğü varsayılan üç kişilik NASA mürettebat üyesi Mark Watney’e odaklanıyor. Sanılanın aksine, hayatta kalan Mark on Mars’ın hayatta kalma mücadelesi kitabın ana temasını oluşturuyor. Uzun yıllar bilgisayar programcısı olarak çalışan Amerikalı yazar Andy Weir’in kitabı Marslı, beyaz perdeye uyarlanan bilim kurgu romanlarından biridir. Filmde Mark’ı oynayan kişi ise ünlü oyuncu Matt Damon’dı.

Kedi Beşiği – Kurt Vonnegut

Kedi Besigi Kurt Vonnegut 1

Hint asıllı Amerikalı yazar Kurt Vonnegut, çeşitli türlerde eserler vermiştir ve bilimkurgu sınıfına giren kitaplarından biri de Kedi Beşiği’dir. Hikayede zaman var ve ana karakter Jonah adında bir yazar. Jonah, Hiroşima’ya yapılan ilk atom bombası hakkında Dünyanın Sona Erdiği Gün adlı bir kitap araştırıyor ve yazıyor. Bokonon adlı inanç sistemi ve araştırmaları sırasında keşfettiği Ice Nine adlı bilimsel buluşu ile bambaşka bir aşamaya girmiştir.

Son Tiryaki – Müfit Özdeş

Son Tiryaki Mufit Ozdes

Yazarın 1996 yılında yayınlanan kitabı bir roman değil, 23 bilimkurgu öyküsünden oluşan bir öyküler derlemesidir. Özdeş’in içerdiği her hikaye ayrı karakterler, ayrı kurgu içeriyor ve kitabın tamamı mizahi bilimkurgudan fantastik bilimkurguya kadar pek çok farklı türü içeriyor. Bilimkurgu konulu kısa öyküler okumayı sevenlerin tercih edebileceği bir kitap olarak önerebiliriz.

Otostopçunun Galaksi Rehberi – Douglas Adams

Otostopcunun Galaksi Rehberi – Douglas Adams

Adams serisinin komik ilk kitabı Otostopçunun Rehberi’nde isteksiz galaksi kaşifi Arthur Dent, uzaylılar, ispermeçet balinaları, depresif bir robot, göründükleri gibi olmayan fareler gibi Dünya’yı gerçekten sarsan olayların rüzgarına kapılır. ve bazıları gerçekten çok kötü şiirler.

Bu yazıyı değerlendirmek için tıklayın!
[Toplam: 3 Ortalama: 5]

4
be_enmek
Beğenmek
0
komik
Komik
0
sinirli
Sinirli
0
s_k_c_
Sıkıcı
0
_a_rmak
Şaşırmak
Bilim Kurgu Kitap Önerileri

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Binbir Kitap ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!