Nermin Abadan Unat kimdir?

Hocaların Hocası Prof. Dr. Nermin Abadan Unat Kimdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Akademisyen, profesör, siyaset sosyoloğu, çevirmen, iletişim bilimcisi, yazar. Hocaların Hocası Prof. Dr. Nermin Abadan Unat Kimdir?

Yazar ve çevirmen Nermin Abadan Unat kimdir, Nermin Abadan Unat kaç yaşındadır ve kitapları nelerdir? Nermin Abadan Unat’ın hayatı araştırılıyor. Nermin Abadan Ünat kimdir? Nermin Abadan Unat kaç yaşında, kitapları neler? Nermin Abadan Unat’ın hayatı gündeme geliyor. Peki Nermin Abadan Unat kimdir? Nermin Abadan Unat kaç yaşında, kitapları neler? Nermin Abadan Unat’ın hayatı

Prof. Dr. Nermin Abadan Unat Kimdir?

Nermin Abadan, 18 Eylül 1921’de Viyana’da doğdu. İzmir Kız Lisesi’nden mezun olduktan sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olmuştur. 14 yaşında Türkiye’ye geldi. 1944 yılında katıldığı Ulus gazetesinde 1950 yılına kadar çalıştı. 1947/48’de hukuk katipliğini avukat olarak tamamladı. 1951 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi‘nde başladığı doktora eğitimini “Kamuoyu ve Etkisi” (1955) adlı teziyle tamamladı.

Fulbright bursunu kazanarak Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) giderek University of Minnesota’da yüksek lisans eğitimini aldı. 1953 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde (SBF) asistan olarak göreve başladı. Türkiye ve Ortadoğu Amme Yönetimi Enstitüsü’nde (TODAIE) iki yıl öğretim görevlisi olarak çalıştı. 1958’de Siyaset Bilimi Doçenti, 1966’da Profesör oldu.

Nermin Abadan Unat kimdir 2

SBF’de Siyasi Davranış Enstitüsü’nü kurdu ve bu kürsünün başkanlığını yaptı. 1965 yılında Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’ne anayasa öğretim üyesi olarak atandı. Yurt dışında birçok yerde çalıştı; Hür, Berlin, Münih, New York, Denver, Georgetown ve Los Angeles, California’daki üniversitelerde misafir öğretim üyesi olarak ders verdi.

1970-71 ve 1971-78 eğitim-öğretim yıllarında Ankara Üniversitesi Basın-Yayın Yüksekokulu müdürlüğü yaptı. İlerleyen yıllarda bu kolejin Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi olarak yeniden kurulmasında aktif rol aldı. Yurtdışındaki Türk göçmen işçilerin sorunları ve kadın sorunları üzerine çalışmalar yapan “Türk Toplumunda Kadın” kitabı Almanca ve İngilizce’ye çevrildi. Göçmen işçiler üzerine yaptığı bilimsel çalışmalardan dolayı Federal Başkanın Kurdelesiyle Federal Liyakat Nişanı aldı.

1978’de cumhurbaşkanlığı kontenjanından Cumhuriyet Halk Partisi‘ni (CHP) temsilen Cumhuriyet Senatosu’na seçildi. Bu hizmeti tamamladıktan sonra 1980 yılında 12 Eylül askeri darbesi nedeniyle üniversiteye döndü. Uluslararası Siyasal Bilimler Derneği (IPSA) Başkan Yardımcılığı (1968-70) ve Türk Sosyal Bilimler Derneği Başkanlığı (1978-84) görevlerinde bulundu.

1978’den itibaren Avrupa Konseyi Cinsiyet Eşitliği Komisyonu Başkan Yardımcılığı gibi görevlerde bulundu. SBF’de öğretim üyesi iken 1989 yılında emekli oldu. Emekli olduktan sonra Boğaziçi Üniversitesi’nde ve İstanbul Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde dersler verdi.

c

Nermin Abadan Unat’ın siyaset sosyolojisi, kamuoyu, siyasi gelişme, uluslararası göç ve kadın konularında Türkçe, Almanca ve İngilizce makaleleri bulunmaktadır. Araştırmalarından dolayı yurt içi ve yurt dışında çeşitli ödüller aldı. 1978-1999 yılları arasında Avrupa Konseyi Fırsat Eşitliği Komisyonu’nda Türkiye’yi temsil etti.

Kum Saatini İzlemek adlı anı yazısında, 1950 yılında gazeteciliği bırakıp akademik çalışmalara yönelme nedenlerini açıkladıktan sonra 33 yıl hizmet verdiği “Mekteb-i Mülkiye“yi tanıtıyor.

Nermin Abadan Unat’ın Eserleri

  • Amme idaresinin prensipleri / Marshall Edward Dimock ; Türkçeye çeviren Nermin Abadan. 1954
  • Anayasa hukuku ve siyasi bilimler açısından 1965 seçimlerinin tahlili / Nermin Abadan. 1966
  • Batı Almanya’daki Türk işçileri ve sorunları / Nermin Abadan-Unat 1964
  • Batı Avrupa ve Türkiye’de basın yayın öğretimi / Nermin Abadan-Unat. 1972
  • Bitmeyen göç : konuk işçilikten ulus-ötesi yurttaşlığa / Nermin Abadan-Unat. 2002
  • Bürokrasi / Nermin Abadan. 1959
  • Devlet felsefesi : secilmiş okuma parçaları / Yavuz Abadan ;çevirenler Nermin Abadan, Mete Tuncay, Bülent Daver. 1959
  • Göç ve gelişme : uluslararası işgücü göçünün Boğazlıyan ilçesi üzerindeki etkilerine ilişkin bir ara / Nermin Abadan-Unat, Türkçesi Ünsal Oskay.
  • Halk efkârı : mefhumu ve tesir sahaları / Nermin Abadan. 1956
  • İnsan hakları armağanı : (xxx.yıl) / Nermin Abadan-Unat 1978
  • Kum saatini izlerken, 1996 ISBN 975-470-587-9
  • Migration and development : a study of the effects of international labor migration on Boğazlıyan
  • Sosyolojiye giriş / yazan Hans Freyer ; çeviren Nermin Abadan. 1967
  • Sosyolojiye giriş / yazan Hans Freyer ; çeviren Nermin Abadan. 1963
  • Turkish workers in Europe 1960-1975 : a socio-economic reappraisal / by Nermin Abadan-Unat and contributors. 1976
Nermin Abadan Unat kimdir 4
  • Türk dış göçü, 1960-1984 : yorumlu bibliyografya / Nermin Abadan-Unat, Neşe Kemiksiz. 1986
  • Türk toplumunda kadın / derleyen Nermin Abadan-Unat ; Deniz Kandiyoti ve Mübeccel B. Kıray’ın işbirliği ile. 1979
  • Türk toplumunda kadın / derleyen Nermin Abadan-Unat ; Deniz Kandiyoti ve Mübeccel B. Kıray’ın işbirliği ile. 1982 * Türkiye’de insan hakları semineri : (9-11 Aralık 1968) tebliğler – tartışmalar / Nermin Abadan 1970
  • Women in Turkish society / edited by Nermin Abadan-Unat ; in collaboration with Deniz Kandiyoti and Mübeccel B. Kıray. 1981
  • Woodrow Wilson : seçme parçalar / Çev. :Nermin Abadan. 1961
  • Yeşil göller diyarı : İsveç’te bir tetkik seyahati / Nermin Abadan ;naşiri: İbrahim Hilmi Çığıraçan. 1950
  • Yetişen Türk idarecileri : Genç ve müstakbel idarecilerine meslekî ve sosyal tavırları hakkında bir / haz. A.T.J. Matthews, Türkçeye çeviren Nermin Abadan.
  • Yüz Yıllık Umut, 2021 ISBN 9786052988848
Bu yazıyı değerlendirmek için tıklayın!
[Toplam: 1 Ortalama: 5]

1
be_enmek
Beğenmek
0
komik
Komik
0
sinirli
Sinirli
0
s_k_c_
Sıkıcı
0
_a_rmak
Şaşırmak
Hocaların Hocası Prof. Dr. Nermin Abadan Unat Kimdir?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Binbir Kitap ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!