Federico Finchelstein’in “Faşizme Heves Etmek” adlı eseri, İletişim Yayınları tarafından Zeynep Şarlak çevirisiyle okuyucularla buluştu.
Tanıtım Bülteninden:
Tarihçi Federico Finchelstein, “Faşizme Heves Etmek” adlı kitabında, tarihsel faşizm ile popülizm arasındaki önemli ayrımları ele alıyor. Bu farkların, günümüzdeki siyasi iklimde bizleri rahatsız etmesi gerektiğini vurgulayan Finchelstein, faşist tehditlerin her an kapıda olduğunu hatırlatıyor. Bildiğimiz ve geleneksel anlamıyla faşist olarak nitelendiremeyeceğimiz ancak faşizme heves eden bireylerin, çeşitli politik platformlarda faşizmin yıkıcı gücüyle eşdeğer antidemokratik hareketler geliştirdiklerini ifade ediyor.
Finchelstein, günümüzün karmaşık siyasi manzarasında, lider merkezli otoriter hareketleri ve bunların arka planındaki kavramsal çerçeveleri anlamak için derinlemesine bir analiz sunuyor. Geçmişten günümüze uzanan bir yolculuk yaparak, çağdaş otokratların tarihsel örnekleriyle benzerliklerini keşfediyor. Adolf Hitler, Benito Mussolini ve Francisco Franco gibi figürlerin “uğursuz” mirasını sahiplenme hevesindeki günümüz otokratları ile nasıl başa çıkabileceğimizi sorguluyor.
Kitaptan Bir Alıntı:
“Faşizm, ham siyasi şiddet biçimlerini idealleştirir ve pratiğe döker. Oysa popülizm, bu yaklaşımı genellikle benimsemez; bu nedenle, popülizm ve faşizmi aynı kapsamda değerlendirmek, yanlış bir kavramsallaşmadır. İkinci Dünya Savaşı sonrası ilk kuşak popülistler, yalnızca diktatoryal faşizme karşı değil, aynı zamanda aşırı siyasi şiddete, ırkçılığa, antisemitizme ve militarizme de karşı durmuşlardır.”
Finchelstein, “Faşizme Heves Etmek”te, tarihsel ve çağdaş politikalar arasındaki bu tehlikeli benzerlikleri çarpıcı bir şekilde ortaya koyarken, okurlara, küresel otoriterleşmenin daha iyi anlaşılabilmesi için değerli bir rehber sunuyor.
Bir önceki yazımız olan Ebru Ceylan ve Nihat Özdal'ın Ortak Eseri 'Arkası' başlıklı makalemizde Arkası, disiplinlerarası ve Ebru Ceylan hakkında bilgiler verilmektedir.