Dorian Gray'in Portresi kitabı incelemesi

Oscar Wilde – Dorian Gray’in Portresi Kitabı İncelemesi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Herkese merhaba. Oscar Wilde’nin 1890 yılında yayınladığı romanı Dorian Gray’in Portresi Kitabı İncelemesi. Öncelikle kitabı daha iyi anlayabilmeniz için okumadan önce yazar hakkında araştırma yapmanızı öneririm.

Yazıldığı dönemde eleştirilerin odağı olmuştu adeta. İçerdiği eşcinsel teması dönemin tartışma konusu olmuştu. 19. yüzyıl Victoria döneminde, ahlak kurallarını bozduğu için yasaklanmıştır. Hatta öyle ki Oscar Wilde bu kitap için; “Lord Henry dünyanın ben sandığı kişidir, Basil Hallward ben olduğum kişidir ve Dorian ise benim olmak istediğim kişidir.” demiştir.

Dorian Grayin Portresi kitabi incelemesi 2
Dorian Gray’in Portresi kitabı incelemesi

Dorian Gray’in Portresi’ni okumaya başlarken bu kadar güzel olacağını kurgusuyla sizi içine çekeceğini tahmin etmezdim. Anlaşılır ve sürükleyici bir kitap. İnsanın günden güne nasıl kötülüğü büründüğünü anlatan şahane bir kitap. Kitapta ana kahramanımız Dorian Gray’in kişilik çatışmaları üzerine yapılan psikolojik tahlil betimlemeleri ve Lord Henry’nin evlilik, kadın, vicdan, din, güzellik, aşk ile ilgili okurken düşündüren felsefi fikirleri, kitabın akıcılığını tamamlamış nitelikte. Hikâye de suçları sadece Dorian’ı tanımak olan masum insanlar adına üzüldüm diyebilirim. Öyle ki kendisine yaptığı kötülükler haricinde ona yakın olan herkese de kötülük saçmakta.

Dorian Gray’in Portresi Kitabı İncelemesi

Dorian Grayin Portresi kitabi incelemesi 3
Dorian Gray’in Portresi kitabı incelemesi

Konusuna gelecek olursak ressam olan Basill kendisine hayran bıraktıracak güzellikte olan Dorian Gray ile arkadaştır. Yine bir gün portre çizimi için Basill’e model olurken Basill’in arkadaşı Henry Lord ile tanışır. Henry Lord güzelliğin ve gençliğin önemli olduğu, insanın hazlarla yaşaması gerektiğini savunur. Ve bu fikirleriyle Dorian’ı etkisi altına alır. Basill portre çizimini bitirdiğinde Dorian kendi portresinin hep genç kalacağını düşünerek çizilen portresini kıskanır ve portresinin yaşlanmasını isteyen bir dilekte bulunur. Bu dileğinin gerçekleştiğini gören Dorian kendi ruhunu adeta şeytana satarak giderek kendini kötüye adayan güzellik tutkunu bir hal almaya başlar.

Dorian Gray’in Portresi Kitabı İncelemesi Okuması çok keyifli şaşıracağınız bir sonla sizleri bekleyen tam bir klasik eser. Herkese keyifli okumalar dilerim

Dorian Gray’in Portresi Alıntılar

“Bütün yollar aynı noktada son bulur, sevgili Gladys.”
“Nedir o?”
“Düş kırıklığı.”

“Bastırmaya çabaladığımız her güdümüz, zihnimizde yuvalanan bir yılan gibi bizi zehirliyor.”

Her birimiz Cennet’i de Cehennem’i de içimizde taşıyoruz..

Kendimi öldürmeme acıma duygusu engel olmuştur. Korkunç üzüldüm, kendimi öldürmek istedim. Sonra başkalarına baktım, gördüm ki onlar da benim kadar mutsuzdular. Onlara acıdım, işte acımak çok güzel bir şeydir! Ben bunu bilmiyormuşum.

Dorian Grayin Portresi kitabi incelemesi 4
Dorian Gray’in Portresi kitabı incelemesi

İnsanoğlu kendini aşırı ciddiye alıyor..

Kimsenin kendisini tanımayacağı bir yerde olmak istiyordu. Kendi kendisinden kaçmayı istiyordu..

Gizli tutarsan en sıradan şey bile tatlı, zevkli olabiliyor..

“Bunu gece günlüğüme yazacağım.”
“Neyi?”
“Ateşten yananın ateşe doymadığını.”

Bu yazıyı değerlendirmek için tıklayın!
[Toplam: 1 Ortalama: 5]

1
be_enmek
Beğenmek
0
komik
Komik
0
sinirli
Sinirli
0
s_k_c_
Sıkıcı
0
_a_rmak
Şaşırmak
Oscar Wilde – Dorian Gray’in Portresi Kitabı İncelemesi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Binbir Kitap ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!