Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in Kitapları

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in Kitapları

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kabine’nin belli olmasıyla birlikte bakanlara karşı duyulan ilgi de artmış oldu. Milli Eğitim Bakanı olarak seçilen Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in Kitapları gündeme geldi. Peki Yusuf Tekin’in Kitapları nelerdir?

Yusuf Tekin Kimdir?

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in Kitapları

Dr. Yusuf Tekin, 1970 yılında Erzurum’un Tortum ilçesinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Rize’de tamamladıktan sonra, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nden 1994 yılında mezun oldu. Ardından aynı yıl Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı.

Tekin, siyaset ve sosyal bilimler alanında yüksek lisansını 1997 yılında, doktorasını ise 2002 yılında tamamladı. Gaziosmanpaşa Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yaptı. 2007 yılına kadar yardımcı doçent olarak çalışan Tekin, aynı yıl Siyaset ve Sosyal Bilimler alanında doçent unvanını aldı.

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi bölümünde çalışmasının ardından Polis Akademisi Başkanlığı Güvenlik Bilimleri Fakültesi’ne atandı. Öğretim üyeliği süresince bölüm başkanlığı, dekan yardımcılığı, üniversite senato üyeliği, fakülte ve enstitü yönetim kurulu üyeliği gibi idari görevlerde bulundu.

2011 yılında Gençlik ve Spor Bakanlığı’na Bakan Yardımcısı olarak atandı ve üniversitelerle gençlik ve gençlik sorunları konularında ortak projeler gerçekleştirdi. 2013 yılında Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarlığı görevine getirildi ve eğitim politikalarının oluşturulması konusunda YÖK ve üniversitelerle koordineli çalışmalar yaptı. Ayrıca 2015-2018 yılları arasında Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi mütevelli heyet başkanlığı görevini üstlendi.

Müsteşarlık makamının kaldırılmasının ardından öğretim üyeliğine dönen Tekin, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’ne profesör olarak atandı. 15 Eylül 2018 tarihinde Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi rektörlüğü görevine başladı.

Yusuf Tekin evli ve üç çocuk babası olup, iyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yusuf Tekin’in Kitapları

Yusuf Tekin’in bilinen 3 adet kitabı bulunmaktadır. Bunlar;

  • Şeriat, Meşruiyet’e Meşrutiyet (Ciltli)Yeni Osmanlılar’da Demokrasi Tartışmaları
  • II.Abdulhamid’ten Cumhuriyete Miras
  • Başkanlık Sistemi ve Kuvvetler Ayrılığı Tartışması

Tarihi kitaplar yazan Yusuf Tekin, 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrası kabinede Milli eğitim bakanı olarak görev yapacaktır.

Şeriat, Meşruiyet’e Meşrutiyet (Ciltli)Yeni Osmanlılar’da Demokrasi Tartışmaları

Siyasal iktidara içkin bir kavram olan meşruluk, iktidarın, sistem içerisinde yapmayı düşündüğü yenilikler için olduğu kadar, siyasal muhalefet için de önemli bir problemdir. Osmanlı Devleti bu meşruluk sorununu İslâm dini ve adalete müracaatla aşmaya yönelmişti.

İmparatorluğun kurtuluşu için zorunlu görülen hürriyet ve anayasa talepleriyle belirginlik kazanan tüm yeniliklerde İslâmî kavramların kullanılması dikkate alındığında dinin sistem açısından ne kadar önemli bir meşruluk unsuru olduğu daha iyi fark edilecektir.

Batıdaki demokratik parlamenter sistemi Osmanlı ülkesine taşımaya çalışan modern aydın hareketi Yeni Osmanlılar, çıkardıkları çeşitli gazetelerde Osmanlı Devleti’nde dinin meşrulaştırıcı işlevini fark ederek bir sentez arayışına yönelmişlerdi. Yusuf Tekin Şeriat, Meşruiyet ve Meşrutiyet adlı kitabında meşruti monarşiye geçiş sürecinde Yeni Osmanlılar’ın yaptığı demokrasi tartışmalarında dinin nasıl meşrulaştırıcı bir araç olarak kullanıldığını ortaya koyuyor. Elinizdeki eser, Osmanlı’da siyasi modernleşmenin İslâm ile ilişkisini meşrutiyet hakkındaki tartışmalar üzerinden dönemin gazetelerine mercek tutarak takip ediyor.
 
Osmanlı siyasal tarihinin en çalkantılı yıllarına odaklanan Şeriat, Meşruiyet ve Meşrutiyet, demokratik bir yönetim ile din arasında bağ kurulmasına yönelik çabaların başlangıcını anlamak isteyenler için ufuk açıcı bir çalışma. .

II.Abdulhamid’ten Cumhuriyete Miras

19. yüzyıl tarihine dikkatle bakıldığında göz çarpan hususlardan ilki imparatorlukların modern ulus devletler karşısında canhıraş bir biçimde yürüttükleri ayakta kalma mücadelesidir. Bu mücadele bir ayakta kalma mücadelesi olduğu kadar, aynı zamanda bir dönüşüm çabasıdır da.

Uzun imparatorluk geleneğine sahip devletlerin önündeki iki alternatif ya imparatorluğu çağın gereksinimleri doğrultusunda yeniden yapılandırmak ya da imparatorluk yapıları içinden kendi ulus devletlerini yaratmaktır. İmparatorluklardan kendi yapılarını modernize etmeyi başaranlar ayakta kalmaya devam etmişlerdir. Osmanlı Devleti gibi bu süreçte başarılı olamayanlar ise bünyelerinden farklı ulus devletler çıkarmışlardır.

Sultan II. Abdülhamit işte bu süreci iyi okuyabilen bir Osmanlı padişahıdır. Elinizdeki bu çalışma, II. Abdulhamit’in çağdaşı mevkidaşlarının çabalarının benzerini Osmanlı imparatorluğu içerisinde nasıl yürüttüğünü göstermesi açısından ilginçtir. Sultan’ın bu yönde ne tür çabaları olduğu kitabın temel konusudur. Ancak kitabın asıl gayesi, cumhuriyetin kurucu kadroları ile Sultan II. Abdülhamit’in çabaları arasındaki benzerliklerin altını çizmektir. Kitabın bu konudaki başarısı, kendi tarihi ile barışık bir toplum yapısı çabasına katkıda bulunacaktır.

Başkanlık Sistemi ve Kuvvetler Ayrılığı Tartışması

Başkanlık Sistemi ve Kuvvetler Ayrılığı Tartışmaları adlı bu eser, siyaset bilimci ve akademisyen Yusuf Tekin’in Türk siyasal geleneğinde kuvvetler ayrılığının algılanma ve uygulama biçimine ilişkin tarihsel perspektif ve gelecek vizyonuna sahip analizlerini içeriyor. Kitapta, Türkiye’deki hükümet sistemine ilişkin analizlerin ortak özelliği, konuyla ilgili tartışmaların barındırdığı tuhaflıkları ön plana çıkaran, bir anlamda bu kakafoniyi tanımlayıp, çözüm olarak kendi kültür ve geleneğimize en uygun yapının tek başlı ve yasamadan kesinlikle bağımsız bir hükümet sistemi formülasyonu öneriyor olması.

Kitabın belki de en özgün yanı binlerce yıllık bir siyasal geleneğin hakkını veren bir özgüvenle, evrensel kriterler ışığında kendi hükümet sistemimizi üretebileceğimize yönelik akademik zemini olan bir iddiayı taşıyor olması. Önce mevcut verili düzenin, bu geleneğin doğal bir sonucu olmadığını ve bir dayatmanın ortaya çıkardığı olağandışı bir durum olduğunu kabul edilmesini gerektiğini söyleyen yazar, bu ön kabul konusunda hemfikir olunduktan sonra, Türkiye’nin geleceğini inşa etmek için nasıl bir model üretebileceğini tartışıyor..

Bu yazıyı değerlendirmek için tıklayın!
[Toplam: 1 Ortalama: 5]

2
be_enmek
Beğenmek
0
komik
Komik
0
sinirli
Sinirli
0
s_k_c_
Sıkıcı
0
_a_rmak
Şaşırmak
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in Kitapları

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Binbir Kitap ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!