featured

Asaf Halet Çelebi’nin Hayatı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Asıl adı “Mehmet Ali Asaf” olan şair 29 Aralık 1907 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. Mevlevi olan babasından Arapça, Fransızca ve Fars Dili ve Edebiyatını öğrendi. Gençlik döneminde aruz ölçüsüyle klasik divan şiiri tarzında rubai ve gazeller kaleme alan Çelebi, 19 yaşından sonra kendine özgü ve ve serbest ölçü ile şiirler yazdı. Necip Fazıl’ın çıkardığı “Ağaç” dergisinde ilk kez imzası görüldü. Üsküdar Adliyesi Ceza Mahkemesinde zabıt katibi olarak çalıştı. Osmanlı Bankasının yanı sıra 1937’de Devlet Deniz Yolları İşletmesinde 5 ay görev yaptı.

1938’de şiirsel düz yazı tarzındaki denemelerinin ilk örneğini “Kasap” kitabında okurlarının beğenisine sundu. İlk şiirlerini çeşitli dergi ve gazetelerde yayımladı. 1945’te ise 45 şiirden oluşan “He” adlı şiir kitabını yayımladı. Daha sonra yoğun bir yazma faaliyetine giren Asaf Halet Çelebi, bu sefer yazılarını “İstanbul”, “Büyük Doğu”, “Türk Düşüncesi”, “Türk Sanatı”, ve “Türk Yurdu” gibi milliyetçi muhafazakar kimliğiyle tanınan kimliğiyle tanınan dergilerde yayımlamaya başladı. 15 Ekim 1958’de İstanbul’da vefat etti.

Asaf Halet Celebi2 1

ASAF HALET ÇELEBİ’NİN POETİKASI

Çok derin bilgi birikimiyle şiirlerindeki mana her kelimesinde kendini net bir şekilde belli ettirmektedir. Yazarın doğduğu o buhranlı dönemde Osmanlı’nın çalkantılı dönemi resmen şairin hayatına aksetmiş ve hayatı da Osmanlı Devletinin son dönemi misali çok buhranlı geçmiştir.
Yazarın eserlerine bakıldığında Dünya Dinlerini ele alan bir derya görülmektedir. Bir çok din üzerine şiirler yazan şair yazdığı şiir başlıklarına bakıldığında göze çarpmaması imkansızdır. Çünkü hangi din ile ilgili kelimeler kullanmışsa o din ile ilgili en önemli kelimeleri seçmiş ve okurlarına sunmuştur. Mehmet Akif Ersoy, Yahya Kemal Beyatlı, Necip Fazıl Kısakürek… gibi birçok şair ile aynı amaca hizmet eden şair, mistik bir düşünce tarzını benimseyerek doğu ile batıyı sentezleyerek yeni bir sistem ortaya koymaya çalışmış bununla ne tamamen doğulu olduğunu ne de tamamen batılı olduğunu belli ettirmiştir. İkisinin ortasını tercih ederek İslam çerçevesi minvalinde ilerlemekten hiç geri durmamıştır. Kısacası şairin eserleri incelebildiğinde yoğun birikimli bir “Dinler Tarihi” kaynağı çıkmaktadır.

Bir sonraki yazımızda Asaf Halet Çelebi’nin bazı şiirleri inceleme tarzında ele alınıp paylaşılacaktır.

ESERLERİ:

  • Yazarın Eserleri Şu Şekildedir.
  • Şiir: “He”, “Laleler”, “Lamelif”, “Om Mani Padme Hum”
  • Araştırma: “Mevlana”, “BeNJamiN”, “Molla Cami”, “Eşrefoğlu Divanı”, “Naima” (Monografi), “Ömer Hayyam”, “Divan Şiirinde İstanbul” (Antoloji)
Bu yazıyı değerlendirmek için tıklayın!
[Toplam: 1 Ortalama: 5]

1
be_enmek
Beğenmek
0
komik
Komik
0
sinirli
Sinirli
0
s_k_c_
Sıkıcı
0
_a_rmak
Şaşırmak
Asaf Halet Çelebi’nin Hayatı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Binbir Kitap ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!