featured

Yazılım ve Programlama Öğrenmek İstiyorum

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yazılım ve programlama öğrenmek isteyen arkadaşım, yazıma hoş geldin! Binbir Kitap sitesinde çok yeni bir yazarım ve sana bu konuda bir kaç bilgi vermek istiyorum. Seni sıkmamak adına kısa kısa yazacağım, yazımın sonuna da nereden başlaman gerektiğinden bahsedeceğim. O halde sana iyi okumalar :)

Yazılımın Atası: Java

Java, alt başlığa da yazdığım gibi yazılımın atasıdır. Her yazılım dilinin dosyalarında Java kalıntıları bulmak mümkündür. Peki öğrenirsen ne mi olur?

“Öğrendim diyelim, ne işime yarayacak?”

Bu soru, her yazılım dilinin kilit sorusudur. Eğer bu soruyu Flutter gibi bir dile sorarsan, sana “Android programlarım, IOS programlarım. Hatta web sitesi bile programlarım” diyecektir. Fakat bu soruyu Java’ya sorduğunda “Aklına ne gelirse babacım!” gibi tatlı bir yanıt alacaksın. Nasıl mı?

Java neler yapar?

Şuan kullanılan tüm yazılımlarda Java’nın izi vardır. Uçak sistemleri, akıllı arabalar, kullandığımız telefonların ana yazılımları ve daha niceleri. Her biri Java ile programlanıyor ve emin ol, kendisi öğrenmesi en zor dillerden birisidir. Fakat korkma, şimdi biraz rahatlayacaksın çünkü Java da dallarına ayrılıyor. Java üzerinden Android programlamak istersen, Kivy adında bir alt dil kullanıyorsun. O da Java’dır lakin Java bir bütün olmadığı için Kivy gibi alt diller kullanılır. Şimdilik Java’yı serbest bırakalım, bu konuya ileride döneceğiz.

java

Yazılımın Yeni Çocuğu: Flutter

Flutter, Google tarafından geliştirilen, çok yeni bir dildir. Yeni olduğu için de oldukça sade, kolay okunuşlu ve nazik bir dildir. Ayrıca düşük sistemli bilgisayarlarda IDE (Dili kullanmak için kullandığımız platformlara IDE denir.) olarak Vısual ST Code kullanabiliyorsun. Daha iyisi Emulator (Test cihazı / Sanal Cihaz) kullanmak için 2GB boyutunda ki sanal telefonları açarak, bilgisayarımıza işkence etmemize de gerek kalmıyor. VS Code ve Flutter, Tarayıcı destekli olduğundan, Chrome’u emulator gibi kullanabiliyorsun.

Flutter’da her şey Widget’tır.

Her bir kod, tasarımı geliştirir. Algoritmaları yazan dil, flutter kodları arasında yerleştireceğin Dart dili sözcükleridir.

“Hayda… Bir de Dart mı öğreneceğiz şimdi? Flutter neyimize yetmiyor hocam?”

Dediğini duyar gibiyim, çünkü başlarda bende öyle derdim hep

Konu şu ki, Flutter ve Dart, Geniş Aile dizisinin Ulvi ve Cevahir’i gibidir. Ayrılamazlar. Birini değil, ikisini aynı anda öğrenir ve aynı dosyada yazarsın ve çıkarırsın.

Flutter’da tek bir projede kaç platforma yazılabilir?

İşte burada, Flutter diğer dillere fark atıyor ve tek bir kod dosyasıyla Android, IOS, Web olarak 3 platforma aynı anda yazmana olanak veriyor. Normalde Android için Java, IOS için Objective-C, Web için JS dillerini bilmek gerekiyor. Bu dilleri öğrenmek için de elbette senelerini vermen gerekiyor. Fakat Flutter, ortalama 1 senede öğreniliyor ve 3 platforma da yazabiliyor. Bir de basitçe diğer dillere de hakimsen, Flutter’ın katı kurallı yazım mekaniğine çabucak alışırsın ve yazarken adeta zevk alırsın :)

Flutter’ı nereden öğrenebilirim?

İşte geldik o güzel soruya. Cevabı çok basit; Eğer bir bilgisayarın varsa, hemen YouTube üzerinden 101 videoluk eğitim serileriyle ücretsiz olarak öğrenmeye başlayabilirsin. Ben bu yol ile totalde 2 haftada kendi uygulamamı yazmıştım.

Bugünlük benden bu kadar. Sana bu yolda biraz olsun ilham verebildiysem ne mutlu bana. Hoşça kal sevgili BinBir Kitap okuru :)

Bu yazıyı değerlendirmek için tıklayın!
[Toplam: 0 Ortalama: 0]

0
be_enmek
Beğenmek
0
komik
Komik
0
sinirli
Sinirli
0
s_k_c_
Sıkıcı
1
_a_rmak
Şaşırmak
Yazılım ve Programlama Öğrenmek İstiyorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Binbir Kitap ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!