İnsan Olmak Kitabı İncelemesi

Engin Geçtan – İnsan Olmak Kitabı İncelemesi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Engin Geçtan, İnsan Olmak Kitabı İncelemesi yaklaşık 35 yıl önce kaleme aldığı bu kitabında son derece karmaşık olan insanı o kadar net ve güzel anlatmış ki benim de yeni tanıdığım bu kitabı sizlere tanıtmadan önce yazarımızı tanıyalım.

İlk, orta ve lise eğitimini İzmir’de tamamladı. 1956’da İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesini bitirdikten sonra uzmanlık eğitimi için ABD’ye gidip New  York ve Columbia Üniversitelerinde öğrenim gördü (1956-1961). Bu süreçte genel psikoloji, dinamik psikiyatri, çocuk psikolojisi ve nöroloji alanlarında çalışmalar yaptı.1968’de doçent, 1974’te profesör oldu. ODTÜAnkara Boğaziçi ve Marmara Üniversitelerinde öğretim üyesi olarak çalıştı.

Psikiyatri üzerine yazdığı kitaplarında genelde varoluşçu psikiyatri düşünceye yer verir. Ayrıca, psikiyatriyi edebiyat alanında da kullanmış ve akademik çalışmalarının dışında, bir romancı olarak da tanınmıştır.

İnsan Olmak Kitabı İncelemesi
İnsan Olmak Kitabı İncelemesi

İnsan Olmak Kitabı Hakkında

İnsan Olmak Kitabı kaç bölümden oluşur? Birey ve Toplum, Ana-Baba ve Çocuk, İnsanlardan Korkmak, Öfke ve Düşmanlık, Değersizlik Duygusu, Kaygı, Sorumluluktan Kaçış, Yalnızlık, Ortak yaşam İlişkisi, Nevrotik Kısırdöngü, Yaşam ve Ölüm, Kendini Yaşamak, Epilog adlı 13 kısımdan oluşmakta.

Birinin bize bizi anlatmasını her zaman gizemli bulur ve bundan haz duyarız. Kitabı okuduktan sonra siz de fark edeceksiniz ki yazar aslında bu kitapta bizi ve etkileşim içinde olduğumuz kişileri öyle net anlatıyor ki, birçok şeyin kimi zaman farkındayızdır ama o durumla ilgili harekete geçmek için bir şeylerin olmasını bekleriz ya hani. İşte aradığınız şey burada bu kitapta. Kendinize ve tüm insanlara farklı bir açıdan bakmak isterseniz kesinlikle okumalısınız. Kitaptan çok beğendiğim birkaç alıntıyı bırakıyorum.

Engin Geçtan – İnsan Olmak Kitabı Alıntıları

Bir insanı sevmek, onun gerçeklerini anlamaya çalışmayı da içerir.

Oysa, “O bensiz yapamaz!” sözü aslında, “Ben onsuz yapamam!” gerçeğinin saptırılmasından başka bir şey değildir..

İnsanları gerçekten seven biri, bunu sürekli dile getirme gereğini duymaz, sevgisini yaşantıya çevirir.

Eğer bir insan, abartılmış bazı davranışlar gösteriyorsa gerçekte o davranışların tam karşıtı duygular yaşamakta olduğunu da düşünmek gerekir.

İNSAN, varolduğu günden bu yana sürekli olarak, içinde yaşadığı dünyayı ve evreni tanımaya ve anlamaya çalışmış, ancak bu çabası içinde en az tanıyabildiği varlık yine kendisi olmuştur.

Bir insana değer vermek, onun gerçeklerini anlamaya çalışmak ve onu olduğu gibi benimseyebilmektir. Ama birçok kişi diğer insanlara değer verdiği sanısıyla aslında kendi narsisist ihtiyaçlarına doyum sağlar.

‘Eğer bir insan diğerlerini küçümsüyorsa, aslında küçümsenmekten korkan ve kendisini küçük gören biridir. Başkalarını güçsüz bırakmak için güç kazanma çabasında olan biri ise aslında başkalarına güçsüz görünmekten ya da güçsüz yönleriyle yüzleşmekten korktuğu için böyle bir mekanizma geliştirmiştir.’

“Bir insanın gerçek kimliği, yaşadığı olayların ne olduğuna değil, o olayların kişi tarafından nasıl yaşandığına göre belirlenir.”

İçinde yaşadığımız dünyanın zor bir alan olduğundan yakınarak zamanı tüketmek yerine, onu ve gerçeklerini kabul ederek savaşmak zorundayız.”

“Birçok ana-baba, çocuklarını ne denli sevdiklerini sık sık dile getirirler. Ancak, çocuğun sevgi ihtiyacı sözcüklerle karşılanmaz. Bir insanı sevmek, onun gerçeklerini anlamaya çalışmayı da içerir.”

Bu yazıyı değerlendirmek için tıklayın!
[Toplam: 0 Ortalama: 0]

0
be_enmek
Beğenmek
0
komik
Komik
0
sinirli
Sinirli
0
s_k_c_
Sıkıcı
0
_a_rmak
Şaşırmak
Engin Geçtan – İnsan Olmak Kitabı İncelemesi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Binbir Kitap ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!